Welkom bij Restaurant Karel V in Goes
Welkom bij restaurant Karel V in Goes
karel de vijfde

Over Karel V


Restaurant Karel V is gevestigd in één van de oudste panden aan de Goese haven.
Het pand met zijn laat-Gothische gevel bevindt zich aan de Turfkade, de westzijde van de oude stadshaven.
In 1554 werd het grootste deel van de panden aan de Turfkade verwoest door een stadsbrand. Alleen de kelders bleven gespaard.
In tegenstelling tot de andere panden aan de Turfkade, werd het pand op nummer 11 vrijwel direct na de brand herbouwd.
Het pand is inwendig gedateerd door sleutelstukken met het jaartal 1555.
 
Keizer Karel de Vijfde (1500 - 1558) schiet het arme Goes te hulp door vrijstelling van betaling van belastingen. Dit genereuze gebaar is wellicht de reden, dat het wapen van Karel V in steen in de voorgevel is aangebracht. Hierdoor wordt het huis in de volksmond het Karel de Vijfde huis genoemd.
 
De markante trapgevel met speklagen en hoekblokken is nog in originele stijl. Bij de restauratie in 1937 werd alleen het topje vernieuwd en werden de vensters op de begane grond vervangen.
Ook het interieur is mooi intact gebleven, omdat het pand na de restauratie tot 1970 dienst deed als museum. Hierdoor is het nu mogelijk om in een prachtige omgeving en in unieke ruimten culinair te genieten.
De "oude keuken" die nog geheel in stijl is, is uitstekend geschikt om met een gezelschap van 10 tot 12 personen te dineren. Een vergadering in besloten kring is hier ook mogelijk en geeft aan uw vergadering een bijzonder tintje.
 
De oorspronkelijke wijnkelder ademt de sfeer van vroeger tijden en ook hier is het uitstekend vertoeven voor gezelschappen tot 20 personen.
Onze voor- en achterkamer zijn sfeervol ingericht als á la carte restaurant.
De bovenverdieping is ingericht als vergaderruimte en in deze rustieke oude kamer met een prachtig uitzicht op de Goese haven en kades, beschikt men over alle benodigde faciliteiten.
In de zomermaanden geeft het terras een extra dimensie aan het geheel; gelegen aan de voet van de haven kan men hier genieten van de in- en uitgaande boten.
 
Kortom; voor een historische en culinaire ervaring bent u van harte welkom bij restaurant Karel V in Goes!

Bekijk onze Privacyverklaring.